Uneori simtim nevoia sa coboram ceea ce vedem pe scara. Fie pentru ca vrem sa slabim cateva kilograme inainte de a ne pune acel bikini, pentru ca vrem sa pierdem ceea ce am castigat in vacanta sau pur si simplu pentru ca ne-am stabilit un nou scop. Si din moment ce ajungem in sfarsit la asta, cel mai bun lucru pentru a nu depune efort in zadar este sa ne bazam pe ceea ce stiinta a dovedit ca functioneaza. Desigur, acest lucru nu este intotdeauna usor pentru ca mai sunt multe de studiat si demonstrat in acest domeniu inundat de mituri si credinte.

Sa incepem cu adevarul: nu exista un raspuns unanim despre daca dietele sarace in grasimi sau cu continut scazut de carbohidrati sunt mai bune. Dar exista motive imperioase pe care se intemeiaza aparatorii unuia si celuilalt. Nu stii pe care sa te decizi? Cititi mai departe pentru a intelege care sunt argumentele fiecaruia. Si alege sa fii constient de avantajele si dezavantajele ambelor.

Ce sunt grasimile? Grasimile sunt unul dintre grupurile de nutrienti esentiali pentru ca organismul nostru sa functioneze normal. Ne ofera multa energie, dar sunt implicati si in procese de baza pentru sanatate, precum absorbtia unor vitamine, esentiale pentru mentinerea parului si a pielii sanatoase, si chiar pentru reglarea temperaturii corpului nostru. Desigur, nu toate grasimile sunt la fel, asa ca nu toate sunt bune sau rele.

Argumentele impotriva lui Cei care sustin ca o dieta saraca in grasimi este necesara pentru a pierde in greutate, se bazeaza pe doua argumente. Principala este ca grasimile ne ofera o multime de calorii , aproximativ noua calorii pe gram, ceea ce este aproape dublu fata de proteinele sau carbohidratii. Pe de alta parte, in trecut, unele grasimi, in principal hidrogenate (grasimi nesaturate manipulate industrial pentru a le face saturate) si grasimile saturate, au fost legate de un risc crescut de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau infarctul. Desi astazi punem la indoiala acea relatie (cu exceptia celor hidrogenate) chiar si asa, exista cei care prefera sa modereze consumul de grasimi din acest motiv.

Ce sunt carbohidratii? Carbohidratii sunt combustibilul de baza al corpului nostru. La intrarea in corpul nostru, acestea sunt procesate pentru a deveni glucoza, care este apoi distribuita in diferite tesuturi si creier pentru a actiona ca o sursa de energie. Cand consumam mai multi carbohidrati decat are nevoie organismul, acestia sunt stocati pentru nevoile viitoare de energie sub forma de grasime, iar asta ne ingrasa.

Argumente impotriva carbohidratilor Ca si in cazul grasimilor, exista si diferite tipuri de carbohidrati, impartiti in principal in doua categorii: complecsi si simpli. Cele complexe se gasesc in principal in fructe, legume si cereale integrale, in timp ce cele simple se gasesc in zaharurile adaugate si fainurile rafinate. Acestea din urma sunt considerate principala cauza a excesului de greutate si a obezitatii, pe langa bolile metabolice precum diabetul, deoarece provoaca cresteri ascutite ale glicemiei, pe care organismul nostru intampina dificultati in a le gestiona atunci cand apar foarte des si ne afecteaza intregul metabolism, dezechilibrandu-ne. aceasta.

Deci care este mai bine: mai putine grasimi sau mai putini carbohidrati? Dupa cum puteti vedea nu exista un singur raspuns, cu atat mai putin unul corect, aici va oferim cateva recomandari generale.

1. Toti nutrientii sunt necesari Primul lucru este ca nu trebuie sa renunti complet la niciun grup de nutrienti, nici carbohidrati, nici grasimi, pentru ca toti sunt necesari pentru sanatate. Puteti reduce sau creste unele cantitati si va concentrati asupra unui tip de anumit nutrient sau altul, dar niciunul nu ar trebui sa dispara complet din dieta dumneavoastra.

2. Grasimile sunt esentiale, concentreaza-te pe cele sanatoase Grasimile sunt esentiale pentru ca organismul nostru sa functioneze normal, asa ca nu le mai vezi ca pe inamicii dietei tale. Desigur, sporeste consumul de grasimi sanatoase, de origine vegetala (masline, floarea soarelui, soia, nuci…) si peste gras, printre altele. Iata cateva idei pentru alimente bogate in grasimi sanatoase.

3. Alegeti si tipul potrivit de carbohidrati Cand vine vorba de consumul de cereale, este mult mai bine sa alegeti cereale integrale: paine integrala, paste integrale, orez brun… Intrucat este inclus si cerealele integrale, pe langa incetinirea conversiei. de carbohidrati in glucoza, veti beneficia de ceilalti nutrienti pe care ii contine, cum ar fi vitaminele, acizii grasi sanatosi si fibrele. Pe de alta parte, limitati pe cat posibil consumul de alimente cu adaos de zaharuri.

4. Nu tine dieta: schimba-ti obiceiurile Ideea de dieta nu este foarte benefica deoarece acestea tind sa fie rigide, restrictive si la fel pentru toata lumea. In schimb, este mult mai eficient pe termen lung sa ne reeducam obiceiurile alimentare si sa incorporam schimbari mai mult sau mai putin subtile, dar durabile pe termen lung.